Ovim pjevačima je zabranjeno da pjevaju u BiH i Hrvatskoj!

Lepa Brena, Ceca Ražnatović, Ana Nikolić, Saša i Dejan Matić, Nada Topčagić, Goca Lazarević, Milica Pavlović, Rada Manojlović i mnogi drugi proteklih godina morali su bezbroj puta da otkažu nastupe po BiH i Hrvatskoj zbog ogromnog pritiska javnosti.

Zbog zabrane održavnja koncerta Miroslava Ilića u Sarajevu, koji je trebalo da se održi 18. februara u “Skenderiji“, u srpskoj javnosti se podigla velika prašina. Međutim, slavuj iz Mrčajevca nije jedini pjevač iz Srbije koji je prolazio kroz takve situacije.

Lepa Brena

Lepa Brena nije uvijek dočekana u Hrvatskoj raširenih ruku. Njenom koncertu 2009. u zagrebačkoj „Areni“ usprotivili su se hrvatski branitelji i udruženja ratnih veterana. Oni su održali proteste ispred dvorane uoči nastupa, a bilo je i lažnih dojava o podmetnutoj bombi. Uprkos tome što je proglašen koncertom visokog rizika, Brena je pjevala u Zagrebu poslije 19 godina, na radost mnogobrojnih obožavalaca. Ipak, dvije godine kasnije bila je prinuđena da otkaže koncert u Osijeku usljed ogromnog pritiska javnosti.

Zvezde Granda

Grupa sarajevskih “intelektualaca“ 2012. godine organizovala je proteste zbog najavljenog nastupa Milene Ćeranić, Nemanje Stevanovića, Dejana Matića i ostalih pjevača iz Srbije na otvaranju “Teatro šoua“ 8. decembra u Domu mladih u Sarajevu. Slično je bilo i 2013. godine kada je bila zakazana manifestaciji „Oskar-Zlatna kruna“, u sarajevskoj dvorani „Skenderija“. Pored srpskih folk zvijezda Darka Lazića, Milice Pavlović, Rade Manojlović i Goce Božinovske, trebalo je da nastupaju i poznati bosanski pjevači, kao što su Halid Bešlić, Hanka Paldum, Enes Begović, Nihad Alibegović i brojni drugi, ali su se tome usprotivili veterani “Zelenih beretki“.

Ana Nikolić

U aprilu 2015. godine Ana Nikolić doživjela je peh u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kada je bila primorana da otkaže koncert koji je dugo najavljivan, a razlog je navodno bio taj što ona nije platila porez u toj državi, iako je pjevačica to odlučno demantovala. Ona je 2011. godine doživjela bojkot i na nastupu u Dubrovniku, kada je njen koncert spriječen usljed oštrog protesta učesnika takozvanog domovinskog rata.

Saša Matić

Popularni folker je prije osam godina bio priveden u policijsku stanicu u Zagrebu zbog radne dozvole. Iz istih razloga, 2011. godine privođen je Ćemo koji je tada oštro reagovao.

– Sram ih bilo! A gdje su radne dozvole Severini, Jeleni Rozgi, Petru Grašu, Nini Badrić, Toniju Cetinskom i koga sve ne dočekujemo ovdje u Srbiji kao kraljeve?! Ne moraju da nam vrate istom merom, neka oni budu bar u pola gostoprimljivi kao mi prema njima i biće super!

Nada Topčagić

Od početka devedesetih godina prošlog vijeka Nada Topčagić ima zabranu gostovanja u Hrvatskoj zbog toga što je, kako su tamošnji mediji pisali, navodno tokom rata pjevala antifašistima u Vukovaru nad leševima pobijenih Hrvata.

– Beograd je jedno veliko srce koje prihvata sve! Hrvatski pjevači su ovdje toliko propraćeni i dobrodošli, a nas protjeruju kao bubašvabe. U Hrvatskoj ne pjevam od 90-ih, jer sam zabranjena. Ne bih otišla, pa sve i da umirem od gladi, jer imam svoj ponos! Zašto njihovi pjevači koji ovdje zarađuju ne stanu u odbranu naših? Jezivo, tamo zaborava nema – izjavila je pjevačica prije par godina.

Goca Lazarević

Možda jedina pjevačica iz Srbije koja je svojim pjesmama sama sebe zabranila u susjednoj Hrvatskoj jeste Goca Lazarević. Za 40 godina pjevanja ova srpska pjevačica tamo nikada nije imala nastup.

– U svojoj dosadašnjoj karijeri nijednom nisam nastupila u Hrvatskoj i ne želim! Mene su moje pjesme uslovile da budem antihrvatska pjevačica. Kada me zovu menadžeri njihovih klubova, insistiraju da nikako ne pjevam „Vidovdan“ i „Svilen konac“. Nikada nisam i neću pristati na takve uslove – rekla je Lazarevićeva.

Ceca Ražnatović

Ceca nikada nije dobila priliku da nastupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a sve zbog toga što je njen pokojni suprug Željko Ražnatović Arkan učestvovao u ratu na tim prostorima. Ona je tek 2014. godine održala koncert u blizini Sarajeva, tačnije u Lukavici na stadionu “Slavija“. I tada su bile pokrenute brojne peticije za otkazivanje koncerta, ali do toga nije došlo. Sa druge strane, Ceca je više puta izjavljivala da nikada neće nastupiti u Hrvatskoj zbog brojnih neprijatnosti, prijetnji, kleveta koje je doživjela od tamošnjih pojedinaca, ali da su njeni fanovi iz te zemlje uvijek dobrodošli na koncertima u Sloveniji, Srbiji…

Kako saznajemo većina njih problem za gostovanje nije imala zbog izljeva mržnje i nacionalizma već su neke druge stvari u pitanju.

(Kurir/Ekskluziva.ba)

NAPIŠITE VAŠE MIŠLJENJE