Najpotresnija priča u Srbiji: Hoće da poklone bebu jer nemaju čime da je hrane

Na Ibejovom (e-bay) portalu za male oglase, prije dva mjeseca na prodaju je ponuđena beba. Riječ je o 40 dana staroj djevojčici Mariji, za koju je traženo 5.000 eura. Policija je predala bebu nadležnim službama, a protiv roditelja je podignuta krivična prijava zbog trgovine ljudima.

Iako je ovaj slučaj zabilježen daleko od Srbije, to ne znači da se i na našim prostorima ne dešava ovako nešto. Doduše, ne preko oglasa, ali preko drugih kanala da.

Godine 2015. bila je aktuelna priča kada je jedan bračni par iz Srbije rekao da mu dođe da pokloni dijete zbog veoma loše finansijske situacije. Naime, trudnica je tada bila u devetom mjesecu trudnoće, ali nije imala uslova za izdržavanje, pa je rekla da će bebu “pokloniti” svakom ko je spreman da je voli i brine o njoj kao o svom rođenom djetetu.

– Samo u 2016. godini u Centru za socijalni rad Beograd evidentirano je čak osam slučajeva prodaje djece. Jedno dijete uzrasta od 0 do 2 godine, troje djece uzrasta od 6 do 14 godina i četvoro djece od 15 do 17 godina, a zabilježeno je i sedam punoljetnih žrtava – rečeno nam je u Centru.

Kada se na ovaj broj dodaju i djeca koja roditelji poklanjaju, na nivou cijele Srbije cifra je mnogo veća. Teško je, ipak, precizirati o koliko se tačno djece radi jer se ne prijavi svaki slučaj, ali svaki koji je prijavljen tretira se kao trgovina ljudima. Samo se zvanično usvajanje ne tretira kao trgovina ljudima.

U situaciji kada postoji sumnja da je dijete žrtva trgovine ljudima, Centar za socijalni rad je u obavezi da o tome obavijesti Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima koji je zadužen za identifikaciju žrtava, a Centar za socijalni rad dalje nastavlja da preduzima mjere iz domena porodično pravne zaštite.

Stručni radnici Centra po hitnom postupku pokreću proceduru zbrinjavanja djeteta. Istovremeno se pokreće postupak stavljanja djeteta pod privremeno starateljstvo i postupak hitnog smještaja u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite.

Centar pokreće sudski postupak za lišenje roditeljskog prava i ukoliiko se roditelj liši roditeljskog prava, za dijete se traži najadekvatniji i za njega najbolji oblik trajne zaštite, a to su obično usvajanje, smještaj u hraniteljsku porodicu ili neku od ustanova socijalne zaštite.

Pored ovoga, policija podnosi krivičnu prijavu protiv roditelja zbog trgovine ljudima i ugrožavanja života zdravlja i bezbijednosti maloljetnog djeteta. Zaprijećena kazna za ovo djelo je od 3 do 12 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

NAPIŠITE VAŠE MIŠLJENJE