KORA OD MANDARINE MOŽE BITI PRAVI LIJEK… EVO KAKO JE UPOTRIJEBITI

mandarine_01

S prvim jesenjim danima stigle su i prve mandarine. Već je bogata ponuda mandarina na gradskim tržnicama, a osim ploda, mnogi obožavaju i kore.

I imaju odličan razlog za to. Ona se može iskoristiti na mnogo načina, a ono što je najvažnije – može biti pravi lijek!

Samo jedna mandarina može nam osigurati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C koji čuva naš DNK od oštećenja i jača imunološki sustav. Snižava i loš kolesterol koji povećava rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti jetre i srčana oboljenja.

Mandarine mogu i smanjiti rizik od raka jetre, ustvrdili su znanstvenici Sveučilišta Kyoto. Otkrili su da osobe koje pate od kroničnog virusnog hepatitisa mogu sniziti rizik od razvoja raka jetre ako piju svježi sok od mandarine.

Mandarine su odličan izvor dijetalnih vlakana, sadrže čak tri grama vlakana na 100 grama i pružaju dulji osjećaj sitosti. Na taj način ćete manje posezati za nezdravim namirnicama i unositi u organizam manje neželjenih kalorija.

Kore mandarine poslužit će kao odličan izbor za ublažavanje kašlja i grlobolje.

Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na tamnom mjestu. Ovako prtipremljenu, koru mandarine konzumirajte svaki dan do nestanka simptoma, jednu čajnu žlicu nakon jela.

(Vecernji/Hayat/Foto:Ilustracija)

NAPIŠITE VAŠE MIŠLJENJE